50 shades of Grey – bog vs. film

I går var jeg inde at se 50 Shades of Grey, og efter at have læst utallige ringe anmeldelser og nogle enkeltstående positive, så var mine forventninger til filmen mildest talt ikke høje.

Det helt store issue i forhold til filmen, var om de to hovedrolleindehavere, Jamie Dornan og Dakota Johnson, kunne udfylde rollerne som kontrolfreaken Christian Grey og den bly , men charmerende viol, Anastasia Steele.

Jeg er en af dem, der har læst bøgerne ( og læs nu bare de bøger, inden I ser en film. Det giver en forforståelse af filmens univers, og i dette tilfælde personer, som jeg vil vove at påstå er ret så essentielt), så jeg havde min helt egen opfattelse af hvordan Christian og Ana skulle se ud. Det er noget farligt noget, for hvordan i hele hule h****** skal de to skuespillere kunne leve op til flere millioner kvinders fantasi alene med deres udseende?

Det kan ikke lade sig gøre. Og dog. Det vil jeg alligevel mene det kan, hvis skuespillerne forstår at leve sig ind i rollen og levere varen, så de i løbet af filmen faktisk bliver til Christian og Ana.

Og gjorde de så det? Tja, jeg vil sige, da jeg så traileren og billederne af Dakota Johnson, blev jeg skuffet. Sådan så Ana bare slet ikke ud oppe i min lille krøllede hjerne. Hun havde meget mere glimt i øjet, mere cheekiness og var meget smukkere, end hvad jeg kunne konstatere med det blotte øje.

Jeg blev også umiddelbart skuffet over valget af Jamie Dornan, som jeg ikke synes er sådan en klassisk smuk mand.

Filmen kører snorlige efter bogen. Selvfølgelig er Christians og Anas tanker ikke med i filmen, og de skal i stedet portrætteres gennem deres blikke og lidenskab på lærredet, og deeet er lidt svært, selvom kemien imellem de to skuespillere var god.

Men altså, jeg skulle ikke koncentrere mig så meget om handlingen, da jeg kendte den og den var som forventet, så jeg lagde meget mærke til de enkelte skuespillere og deres præstation.

Dakota Johnson blev den positive overraskelse. Jeg synes hun var eminent i rollen som Ana. Hurtigt fandt jeg ud af, at hun netop havde det søde og charmerende over sig og så har de, i det store Hollywood, formået at caste en skuespillerinde, som er smuk og meget naturlig. Ingen fake bryster, ingen bleget perlerække af tænder, ingen botox (sådan umiddelbart), ingen overdrevet make-up. Helt naturlig og fin og med sukkersød lillepige stemme bragede hun igennem og endte med at være en (for mig) helt perfekt Ana.

Og hvad så med Jamie Dornan som Grey? Hmmm, not so much. Han er jo lækker manden. Det er ikke det. Men selvom Christian Grey kun er i slut 20’erne, så mangler Jamie Dornan altså noget modenhed og alvor over sig. Han er meget drenget og meget lidt myndig i sit udtryk, og selvom han uden tvivl har trænet fysisk til rollen, så er der stadig noget ranglet over ham, og hans øjne var alt for milde, charmerende og varme. Det kolde og intimiderende udtryk, som ofte beskrives i bogen, manglede altså en smule.

Så jeg synes ikke han var helt rigtig, men han gjorde det godt i filmen på trods.

50 shades1

Hvad så med sexscenerne? Inden vi gik ind i biografsalens mørke havde min veninde fortalt mig, at ud af den 2 timer og 15 minutters lange film, kun var der kun cirka 20 minutters sexscener. Det tror man faktisk er løgn, når man har læst bogen, hvor netop de scener bliver beskrevet i evigheder og ned i mindste detalje.

Nu var det jo heller ikke de scener vi kom for (host host), men jeg vil mene – i forhold til bogen – at det var meget sobert trods hele S/M temaet. Selvom Grey trækker den nihalede frem i sit røde smertekammer, vil jeg stadig kategorisere scenerne som en slags soft porn på det store lærred. Og selvom Dakota Johnson virkelig viste meget hud, så så man ikke alt. De konservative amerikanere skulle jo nødigt få popcornene galt i halsen.

Heldigvis var man med filmen fri for alt det der inner goodess-halløj (læs: når Ana overrasker sig selv sexwise) som man hele tiden læser om i bogen. Frygtelig kikset.

Generelt var filmen en god oplevelse (og i øvrigt med et rigtig fedt soundtrack). Uden at generalisere alt for meget, er langt de fleste kvinder vel suckers for en kærlighedshistorie, hvor manden er ødelagt af en fucked up barndom og kvinden “redder ham” ved langsomt at hele hans ødelagte sjæl med ren og ægte kærlighed (“Ana, it’s you that’s changing me”). 

Jeg er ved at dø af grin over bare at skrive det, for kyniske mig vil til enhver tid hævde at den slags kun sker på film, men det virker til gengæld også ret godt der. Jeg tror ikke, det udelukkende er S/M sexscenerne i bog og film, der har gjort 50 Shades of Grey så voldsomt populær. Det er (kærligheds)historien bag, der fænger.

Har man ikke læst bøgerne, skal man nok forberede sig på en noget irriterende slutning og så tage at læse 2’eren og 3’eren, inden de næste film udkommer.

5050 shades

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

5 kommentarer til 50 shades of Grey – bog vs. film

 1. CamillaTe skriver:

  Haha! Fint indlæg! Det kan godt være, at jeg skulle overgive mig og få den set. Men det bliver hjemme – så kan jeg både amme og blive rød i hovedet uden at nogen ser det

  • Jeanette skriver:

   Jeg talte med en kollega i dag, som synes det var dybt awkward at se den i biffen. At sidde der og se dampende sexscener med 150 andre mennesker … det var ikke lige hende 😉

   Det lyder til du kunne have det lidt ligesådan, så det er nok en god idé at holde sig til sofaen og privatsfæren 😉

   Hun (kollegaen) synes i øvrigt også den var god!

 2. Jeg skal helt klart se den – den er man da NØDT til, når man har læst bøgerne 😀

 3. Astrid skriver:

  …. Nu er indlægget godt nok ved at være lidt gammelt, men jeg har ikke fået læst de 4 bøger før nu….

  Jeg indrømmer at jeg var glad for at se filmen, inden jeg læste bøgerne – jeg købte dog filmen (Fanget) på DVD og så den efter så efter at have afsluttet de 4 bøger… Og der blev jeg sgu lidt skuffet over filmen… Den mangler detaljerne, som (jeg) syntes gør at de får “båndet”… Men hvad fanden Dornan er stadig mega frækt! Uha… Og Dakota, gør det godt som Anna….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *