Om at fortryde og savne …

Noget af det jeg fortryder rigtig meget, er min reaktion (eller mangel på samme) efter en snak jeg havde med min mor for 9 år siden.

Min mor, som jeg ikke har mere.

Jeg var 25 år, og jeg var i praktik på min egen barndoms folkeskole. Jeg havde valgt denne skole, så jeg kunne tilbringe mere tid hos mine forældre, fordi min mor var syg af kræft, så egentlig for at tilbringe mere tid med hende.

Det var i starten af oktober måned 2005, og hun sagde farvel til livet med mig i hånden d. 30. november 2005.

Jeg tror ikke, jeg var helt klar over præcis, hvor syg hun var. Hvor mange smerter hun havde. Hun havde sygdommen på 3. år, og det var gået meget op og ned over de år. Men dette efterår mest ned. Naivt nok troede jeg måske på, at det ville gå fremad igen. Jeg havde i hvert fald slet ikke regnet med, at jeg ikke ville have hende mere to måneder senere.
Jeg har erfaret (eller indset) senere, at når vi børn var omkring hende, så gjorde hun sig stærk. Stærkere end hun egentlig var.

Det var en blæsende oktober eftermiddag, og jeg var kommet hjem fra skolen og sad i køkkenet med min mor. Hun havde lavet kaffe, og jeg havde købt brød med hjem. Jeg sad og plaprede om alt muligt fra mit eget liv. Min praktik, mit studie, mine byture og min kæreste, som jeg lige havde mødt (nuværende mand). Letbenede og sorgløse emner.

Min mor var sådan lidt ved siden af sig selv, og jeg tror jeg sagde noget med om hun hørte efter. Så begyndte hun at græde. Hun sagde til mig gennem sine tårer, og jeg husker ordene meget klart: ‘Jeg føler ikke jeg slår til som mor mere.’

Jeg blev mest af alt overrasket. Overrasket over den hudløse ærlighed og det pludselige emneskift. Men jeg blev også ked af det. Husker det som en følelse af, at mit hjerte vitterligt sank i brystet på mig ved hendes ord.
Der sad hun. Syg. Sårbar. Med Smerter. Uden hår på hovedet. Med en forpulet dødsdom. Og jeg sad bare og snakkede om mig selv. Forventede at hun som altid lagde øre til alt mit ævl.
Hun kunne være ked af tusind andre ting. Som for eksempel at hendes liv var ved at rinde ud og tilmed var et smertehelvede.
Men nej. Den dag var hun ked af, at hun ikke slog til som mor overfor mig. Voksne 25-årige mig.

Det endte med jeg krammede hende og bare sagde ‘at selvfølgelig gjorde hun det’.

Men hvor var jeg dog bare egoistisk. Jeg ville ønske, at jeg dengang havde sat mig selv mere til side for min mor. Som hun hele sit liv havde gjort for os. Jeg har altid følt at min mor satte os børn før sig selv og alt andet.

Jeg ville ønske at jeg den eftermiddag havde lyttet til hende. Lyttet til hendes ord. Sagt til hende, at måske føltes det ikke sådan nu, men gennem mine 25 år havde hun mere end rigeligt slået til som mor, og hun skulle ikke få dårlig samvittighed overfor mig. Jeg ville ønske, at jeg havde sagt, at hun var den bedste mor af sin slags. Sagt til hende at hun skulle glemme at være en hel masse for mig, når det var min tur til at være en hel masse for hende.

Det sagde jeg bare ikke. Jeg var så naiv. Jeg fattede ikke hvor alvorligt hendes tilstand var.

Min mor havde fortjent at være den alle ofrede sig for, i stedet for det altid var hende, der var den selvopofrende. Jeg ved det ikke, men jeg tror at hun mod enden fortrød, at hun ikke havde gjort så mange ting ene og alene for sin egen skyld.

Hun døde som 51-årig. Alt for tidligt.  Det er snart 10 år siden, og det er slet ikke til at forstå.

Jeg er lettet over, at smerten og sorgen over at miste hende, ikke er så massiv mere. Men savnet. Savnet bliver kun større for hver dag.

Dette indlæg blev udgivet i fortrydelser, kræft, personligtshit, savn, sortsamvittighed, tanker, throwback. Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til Om at fortryde og savne …

 1. Drengemor skriver:

  Utrolig stærkt indlæg! Jeg husker godt, dengang hun døde. Vi kendte ikke hinanden så godt, men var i gruppe sammen til et eller andet i engelsk, og jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle sige. Ord rækker bare ikke rigtig der, vel?

  Du er så sindssygt stærk, og jeg tror ikke, du skal slå dig selv i hovedet med, at du var egoistisk dengang. Der er bare ting, man først rigtig ser klart, når man selv er blevet mor, ikke? Og som mor sætter man bare andre før sig selv. Hun har helt sikkert glædet sig over at lytte til dig og dine hverdagsting; over at høre, at du var glad og sorgløs. For hvad ønsker man sig mere for sine børn?

  Jeg er ked af, at du ikke skulle have lov at have din mor i længere tid. Det gør helt ondt at tænke på, for det er sgu så uretfærdigt. Men et sted deroppe sidder hun nu og kigger ned på dig og på, hvor stor en succes, du er blevet – uddannelse, job, mand, to fantastiske børn <3

  Mange, mange tanker og store kram til dig, sødeste J. <3

  • Uglemoren skriver:

   Åh, du er så sød altså! Tak for dine ord. De varmer <3

   Jeg husker faktisk også tiden efter på seminariet meget tydeligt. Det var underligt. Mange drengevenner vidste slet ikke hvad de skulle gøre eller hvor de skulle se hen, når jeg kom forbi. Men jeg forstår dem godt … det er bare aldrig nemt.

   Jeg synes nu du fik sagt et eller andet til mig 🙂 Og så husker jeg (din) Signe, som bare kom og krammede og snakkede om det. Jeg var helt overrasket, men på en god måde.

   Men ja, ved godt hun ville være stolt, og tror også på at hun på en eller anden måde følger med i vores liv. Det håber jeg i hvert fald 🙂

 2. Pingback: Og nu bliver det personligt ... #del1 - Villa VillekullaVilla Villekulla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *